Genelmuayene-bacasi-nedir

Muayene bacalarına ne zaman, nerede ve neden ihtiyaç duyulduğunu biliyor musunuz? Bunları korumak kimin sorumluluğundadır? Daha fazlasını öğrenmek için muayene bacaları hakkındaki blog yazımızı okuyun.

Kamu hizmetleri ve drenaj da dâhil olmak üzere tüm yeraltı boru tesisatı sistemleri, temizlik ve bakım amaçları için erişim noktalarının kurulmasını gerektirir. Özellikle tıkanıklıkların meydana geleceği drenaj sistemlerinde çok önemlidirler ve evsel ve ticari drenajların iyi çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Muayene Bacası Ne İşe Yarar?

Muayene Bacası Ne İşe Yarar?

Bir muayene bacası, erişim noktalarının kurulması söz konusu olduğunda mevcut seçeneklerden biridir.  Drenaj uzmanlarının yer altı boru tesisatını incelemesine, onarmasına ve temizlenmesine olanak tanır. Genellikle “menhol” olarak adlandırılırlar, ancak bu teknik olarak yanlıştır. Rögar aynı zamanda bir erişim noktası olsa da, işçilerin yer altı sistemlerine fiziksel olarak girmesine olanak tanır. Oysa bir inceleme bacası yalnızca kameralar ve ekipmana erişimi kolaylaştırır.

Muayene bacaları, çalışanların bacaya fiziksel olarak girmek zorunda kalmadan boruları incelemek ve temizlemek için yalnızca CCTV drenaj araştırmaları, drenaj çubukları ve suyu tahliye için erişime ihtiyaç duyacakları kurulumlar için en uygun olanlardır.

Genel olarak  Muayene bacası, rögar veya insan erişimli muayene bacası terimleri genellikle drenaj endüstrisinde birbirinin yerine kullanılır ancak bu kafa karıştırıcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, muayene bacasının iç boyutlarının minimum 600x900mm olması gerektiğidir. Bu boyuttan daha küçük olan herhangi bir yapı, işin profesyonelleri tarafından inceleme bacası olarak kabul ettiği isimdir. Yine bu boyuttan daha büyük olan yapılara da rögar bacası denilmektedir.

Muayene Bacalarına Ne zaman ve Nerede İhtiyaç Duyulur?

Muayene Bacalarına Ne zaman ve Nerede İhtiyaç Duyulur?

Muayene bacaları, sistemde bir viraj, kavşak veya başka önemli değişiklik olduğunda en verim alınacak sistemdir. Muayene noktası ne kadar fazla ise boru hattını korumak ve meydana gelen tıkanıklıkları temizlemek o kadar kolay olacaktır. İşiniz için muayene bacası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız ilgili kılavuzumuzu okumaya devam edebilirsiniz.

 Bir Muayene Bacası Hangi Durumlarda ve Ne Sıklıkla Kurulmalıdır?

Muayene bacaları ideal olarak aşağıdaki durumların varlığında ya da meydana geldikleri sıklıkta boru hattınız boyunca kurulmalıdır:

  • Bir yan borunun sistemin ana hattına katıldığı yer,
  • 22 metreden fazla uzanan düz bir boru hattı olduğunda,
  • Bir borunun yatay olarak 30 dereceden fazla yön değiştirdiği durumlarda,
  • Borunun boyutunda bir değişiklik meydana geldiğinde.

Küçük bir ipucu vermek gerekirse sistemin her parçasına bir boşaltma çubuğuyla erişilebilmesini sağlamak için gerektiği kadar sıklıkta muayene bacası tercih edilmelidir. Bir tıkanıklık meydana gelirse bu teknikle çok fayda görüleceği muhtemeldir.

Muayene Bacasının Elemanları Nelerdir?

Muayene bacaları genel olarak üç parçadan meydana gelir; bir taban, bir yükseltici ve bir kapak. Üretici firmaya bağlı olarak, tam olarak ihtiyaca uygun ürün satın alabilmek için ya bütün bir sistem tedarik edilecek ya da her bir kesit parçası ayrı olarak satılacaktır. Yükseltici parçalar, eklem noktalarında entegre kauçuk contalar aracılığı ile tabanın üzerine oturur. Böylece kapak, zemin seviyesinde yükselticinin üzerinde bir çerçeve içinde oturmuş olur.

Muayene Bacası Tabanı

Muayene bacası tabanı, haznenin giderlere en yakın olduğu noktadır. Muayene bacası tabanları genellikle projenize uyması için 110 mm veya 150 mm çapa sahip boyutlarda üretilir.  

Muayene Bacası Yükseltici

Muayene bacası yükselticisi ise üstüne oturan ve kauçuk contalarla birleştirilen bölmenin orta kısmıdır. Uygun bir yüksekliğe sahip olan yükseltici, drenaj boruları ile aşağıda olan tabanı yüzeyde oturan kapağa bağlamak üzere dizayn edilmiştir. Bu yükselticiler, kurulumunuz için gereken tam yüksekliği elde etmek için ile kolayca kesilebilmektedir.

Muayene Bacası Kapağı

Muayene bacasının kapağı daha önce bahsedildiği gibi yerel dilde rögar ya da kanalizasyon kapağı olarak kullanılmaktadır. Bu kapak ile bacaya yetkisiz girişimi önlemek ve genel güvenliği sağlamak için kullanılır. Tüm ihtiyaçlara uyacak şekilde farklı boyutlarda, malzemelerde ve ağırlıklarda üretilmektedir. 

 Kanalizasyon Bacası Ne Demek?

Muayene bacaları, yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını muayene edebilmek, gerektiği zamanlarda müdahale edebilmek ve aynı zamanda havalandırma, tahliye, birleşim ve dönüştürme gibi amaçlarla kurulan dikey bacalardır. Menhol, beton baca, rögar kapağı gibi adlandırmaları da mevcuttur.

Parsel Bacası Nedir? Nerede Kullanılır?  

Betonarme Çeliği Nedir?