Toplayıcı ve taşıyıcılarda müdahale kontrol ve havalandırma gibi amaçlar için kurulan muayene bacası ölçüleri genellikle 1000 mm ve 1200 mm iç çapa sahiptir.
Halk arasında logar ya da beton baca olarak adlandırılan muayene bacaları büyük çaplarda projelendirilir. Ancak birim fiyat tariflerinde 1000 mm ve 1200 mm iç muhafaza elemanı olarak tanımlanır.
Parsel Bacası İle Muayene Bacası Arasındaki Fark
Parsel bacası binalardaki atık su şebekelerinin ana şebekeye bağlanması için kullanılır. Aynı zamanda akış doğrultusu ya da seviyesinin değiştirilmesinde kullanıldığı gibi muayene ve bakımında görevlilerin veya donanımın girmesine imkan sağlar.
Parsel bacası havalandırma ve hava dolaşımına izin veren ve su sızdırmaz düşey yapılardır. Ancak kullanım amacı sınırlı değildir;
- Bakım görevlilerinin ya da çeşitli donatıların girmesine olanak tanır.
- Havalandırma ile birlikte hava dolaşımını sağlar.
- Su sızdırılmasını önler.
- Muayene bacaları ve bacaların daha uzun ve daha sağlıklı kullanılmasına yardımcıdır.
- Sistemin çalışması için önemli bir parçadır.
- Muayene bacaları ile parsel bacası arasındaki fark kullanım amacına göre belirlenir.
- Muayene bacası elemanları altyapı kanallarının temizlenmesini sağlar.
- Ayrıca akımın kontrol altında tutulması için yardımcıdır.
Muayene Bacası Taban Elemanı
Muayene bacası taban elemanı yağmur suyu ya da kanalizasyon hatlarını muayene etmenin yanında aynı zamanda müdahale, birleşim, dönüş ve havalandırma gibi nedenlerle kurulmuş olan dikey bacalardır. Muayene bacası ölçüleri Türk Standartları Enstitüsü ve İller Bankası standartlarına uygun şekilde üretilir.
Muayene bacası elemanları betondan üretilir ama klasik beton ürünü değildir içerisinde dayanıklı malzemeler ve ham maddeler kullanıldığı gibi çelik ile güçlendirilir. Özellikleri şu şekilde sıralanır;
- Şekil olarak farklılık gösterir.
- Hocanın ana taşıyıcı kolonu olduğundan dolayı en alt bölümde yer alır.
- Çok sayıda deliği vardır.
- Ağırlığının yanında boyut ve çapı değişebilir.
- Demir ya da çelik karışımı türlere sahiptir.
- Uzun süre kullanmak için özel olarak tasarlanır.
Muayene Bacası Fiyatları
Muayene bacası altyapı elemanları içerisinde en kritik göreve sahiptir. Altyapı kanallarının temizlenmesinin yanı sıra aynı zamanda kontrol altında tutulmasını sağlayan ve beraberinde havalandırma ile bakımını yapmayı kolaylaştıran muayene bacaları belli aralıklar ile üretilen prefabrike ürünlerin tamamıdır.
Döşenen boru çapına göre baca çapı belirlenir. Muayene bacası ölçüleri standart olarak 1000 mm ve 1200 mm arası kabul edilse de 1400 mm ve daha büyük çaplarda projelendirilmektedir.
Üretimi ile altyapının önemini güçlendirecek özelliklere sahip olmalarının yanında projelendirmede dikkat isteyen bir mühendislik işi olarak tanımlanır. Muayene bacaları;
- Taban eleman.
- Gövde bileziği.
- Ayar bileziği.
- Kapak parçalarından oluşur.
Uygulaması yönetmeliğe bağlıdır bu yüzden profesyonel firmalar tarafından uygulanmaktadır. Muayene bacası ölçüleri 200 mm ile 600 mm arasında çapa sahip olan baca elemanlarında çap 1000 mm olmaktadır.
800 mm ve üzeri çaplarda ise kullanılan baca çapı 1200 mm ve üzeridir. Pahalı bir imalat olmasından dolayı bir kez yapılır, hatalı olması halinde üst yapıyı bozmak ya da imalatı tekrar etmek gerekir.
Prefabrik Muayene Bacası
Prefabrik muayene bacası dairesel kesitli olup isteğe göre donatılı ya da donatısız üretilir. Kanalizasyonlar ve yağmur suyu hatlarında boruların birbirine bağlanması ile akış doğrultusu ve seviyesinin değiştirilmesi için kullanılır.
Havalandırmaya ve hava ulaşımına imkan veren prefabrik muayene bacaları su sızdırmayan düşey yapılara verilen isimdir. Muayene bacası ölçüleri yönetmeliklere göre belirlendiği şekilde üretimini sağlar.
Muayene bacaları tüm kanalizasyon hatları ya da taşıyıcı yağmur suyu sisteminde kontrol için kullanıldığı gibi ayrıca olumsuzluk yaşanması halinde müdahale etmeyi sağlar.
Gerekli olduğunda havalandırma işlemi yapılır hem dönüş hem de birleşim gibi nedenlerde kullanılır. Yayınlanan özel yönetmeliğe göre her zaman belli standart ve şartlara sahip olmak zorundadır.
Muayene Bacası Taban Elemanı Pozu
Projelerde imalat ve iş kalemleri poz kelimesi ile tanımlanır. İnşaat ihalelerinde yaklaşık maliyet, teknik şartname ya da teklif cetvelleri ile hakedişlerde kullanılan terimdir. Muayene bacası taban elemanı pozu inşaat işlerinde kullanılan eleman ve kaynakların kodlarıdır. Muayene bacası ölçüleri kadar poz no önemlidir.
Pozlara ait tarifler Türk Standartları Enstitüsü ve İller Bankası tarafından düzenli olarak yayınlanır. Teknik kriterlerin detaylı şekilde belirtildiği belge olan poz aynı zamanda yapım şartlarını ve fiyata dahil olan ya da olmayan girdileri gösterir.